15 ianuarie, ziua lui Eminescu. La multi ani mare poet

By | January 15, 2018

Astazi Mihai Eminescu ar fi implinit 168 de ani. Binenteles ca e doar o varsta imaginara, nimeni nu traieste atat, cel putin nu cu trupul. Pentru ca sufletul lui Eminescu a ramas viu in mintea tuturor romaniilor, dar nu numai.

De altfel ziua de 15 ianurie a fost aleasa drept ziua Culturii Nationale, un semn de apreciere din partea statului roman fata de cel mai important om de literatura roman. Asa cum bine zicea Eugen Simion, fostul presedinte al Academiei Romane „Ar fi meritat un Nobel pentru literatură, dar acest premiu nu se acordă postum”.

Atat de frageda

De altfel versurile lui Eminescu au reusit sa se faca cunoscute in aproape toate colturile lumii, o dovada vie ca nu doar noua romaniilor ne-a placut Luceafarul, Miorita sau alte opere ale marelui scriitor. Si ca tot am amintit opera Luceafarul, trebuie sa spunem ca aceasta a fost inregistrata de catre Guiness Book of Records (Cartea Recordurilor), iar un crater de pe planeta Marte ii poarta numele.

Nu cred ca mai are rost sa spun prea multe, cum nu cred ca este roman care sa nu stie macar un vers din operele lui Eminescu.

Va las cu un pasaj din Miorita, opera mea preferata a lui Eminescu:

Pe-un picior de plai,
Pe-o gură de rai,
Iată vin în cale,
Se cobor la vale
Trei turme de miei
Cu trei ciobănei
Unu-i moldovean
Unu-i ungurean
Şi unu-i vrâncean.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *