Evolutia bradului de Craciun

By | November 8, 2017

Bradul de Craciun e unul din cele mai cunoscute simboluri din istorie, marcand sosirea sarbatorilor de Craciun. De-a lungul secolelor, oamenii cautau in toiul iernii prin padure bradul perfect care sa le impodobeasca casele in acest sezon.

In prezent, in apropierea Craciunului apar prin piete vanzatorii de brazi, insa o noua moda a luat avant in aceasta lume moderna tot mai aglomerata si presata de timp – bradul artificial. Putand fi folosit ani la rand, mai curat si non-alergic, tot mai multa lume il prefera in locul celui natural.

Pentru majoritatea tarilor, ziua de 25 Decembrie marcheaza inceputul sarbatoririi nasterii lui Isus Cristos. Aceasta sarbatoare a luat amploare dupa incoronarea lui Charlemagne in anul 800. In evul mediu Craciunul dura 12 zile si era sarbatorit in public cu iedera si impartirea ritualistica de daruri.

Desi originile Craciunului se gasesc in anul 800, brazii au inceput sa fie folositi abia din secolul XII. Iar in secolul XVI, Martin Luther a decorat pentru prima oara un brad de Craciun cu lumanari.

Germania a deschis primele piete in care se comercializau brazi, cadouri si mancare specifice sarbatorii Craciunului, iar in secolul XVII aceste lucruri au ajuns si pe continentul American, care a adaugat rapid ornarea brazilor cu bomboane.

istorie brazi artificiali

Insa in anii 1800 s-a ajuns ca cererea de brazi sa fie atat de mare incat a devenit distructiva pentru paduri. De cele mai multe ori se taia pentru Craciun doar varful bradului, iar copacul astfel ciuntit era lasat sa moara in padure. Asta a dus la aparitia primilor brazi artificiali in 1880, care aveau crengi din pene de gasca vopsita. Englezii de la compania Addis au imbunatatit bradul artificial folosind o tehnologie similara cu cea pe care o foloseau pentru producerea periilor pentru toaleta, care erau facute din par de animale. Acesta a fost un pas destul de mare pentru brazii artificiali, conferindu-le o rezistenta si durabilitate mult mai mare.

Anii 1960 au produs brazii din aluminiu si luminile rotative colorate ce se reflectau din acele bradului. Aceasta noua tehnologie a luat avant deoarece permitea montarea rapida a unui brad de 2-3 metri in mijlocul camerei, fara problemele uzuale pe care le implica montarea unui brad natural. Iar pentru completarea mirosului s-au produs diverse uleiuri si sprayuri cu miros de brad.

In ziua de azi, indiferent ca vrem un brad artificial ieftin sau unul mai scump, oferta e foarte variata. Putem alege intre brazi albi si argintii, scunzi sau inalti, cu coroana bogata sau gata decorati, din fibra optica, etc. Orice brad am alege, ne e mai la indemana ca oricand sa pastram vie esenta Craciunului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *